Mellandagarna och Mellandagsrean

Innan Black Friday intåg i Sverige var det få dagar som kunde matcha mellandagsrean när det kommer till stora shoppingdagar. Som vi alla vet är ju mellandagarna de dagar som finns mellan annandag jul och nyårsafton, där man förr i tiden brukade vara ledig och spendera tid med familjen i lugn och ro. 🎄💞 En slags tid för att på ett personligt plan fundera över livet och sin person, att ägna sig åt inre kontemplation. Men allt detta skulle komma att bytas ut i takt med att världen moderniserades. 🌇

Sakta men säkert började det under 1900-talets slut byggas upp en slags shoppingkultur efter jul, inte bara bland folket utan även bland handlarna. Vissa kanske hade köpt på sig för stora lager inför julhandeln, som man sedan var tvungen att sälja ut till reapriser - och vad passade då bättre att göra detta under mellandagarna, när de flesta ändå var hemma och lediga?

Enter: Mellandagsrean

Ur detta uppstod sedan det som vi numer kallar "Mellandagsrean", en realisation inom handeln som infaller mellan jul och nyår. För det är ju faktiskt så att man nöjde sig inte med att förlägga mellandagsrean under bara mellandagarna, som då skulle vara från annandag jul till nyårsafton. De allra flesta handlare påbörjar faktiskt mellandagsrean redan på juldagen, vissa (framför allt på internet) påbörjar till och med sin mellandagsrea redan på julafton! Numer brukar man dessutom låta mellandagsrean pågå in i januari, förbi nyårsafton då mellandagarna egentligen slutar. 😲

Det är även mycket vanligt att man byter ut sina julklappar under mellandagsrean, så det brukar vara hög cirkulation både på försäljningar och tillbakaköp hos butikerna.

Solsemester under mellandagarna

En annan sak som också har blivit vanligt under 2000-talet är att åka på solsemester under mellandagarna. Kanske för att fly undan all hets och stress som brukar vara relaterat med realisationsdagar såsom mellandagsrean, eftersom man hela tiden kan hitta en bättre deal och riskerar att jaga och jaga sig ned i avgrunden. Men en stor anledning är också tillgängligheten, att kunna unna sig en solsemester har blivit mycket mer tillgängligt för de flesta under senare tid.

En typisk skylt som man garanterat stöter på under en mellandagsrea

En typisk skylt som man garanterat stöter på under en mellandagsrea