Hemsida med eget domännamn

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad ett domännamn är och vilken betydelse det har för din hemsida. Man kan enkelt uttryckt säga att ett domännamn är namnet på din hemsida. Sedan finns det även något som kallas för toppdomän. En toppdomän är bokstäverna som kommer efter domännamnet. Exempel på toppdomäner är .se, .com, .nu och .org. Alltså toppen på domännamnet.

Hur skaffar jag ett domännamn?

Ett domännamn skaffar man genom att beställa ett webbhotell där man kan ha sin hemsida. Man kan även skaffa endast ett domännamn utan hemsida om man hellre vill det. Om man har ett domännamn i åtanke som man skulle vilja ha så kan man söka och se om det är ledigt. Ett bra ställe för att se om ett domännamn finns tillgängligt är på internetstiftelsen.se där man enkelt kan se om någon redan äger domännamnet eller om det är tillgängligt för registrering.

Om ett domännamn inte är ledigt men man ändå vill ha det så kan man kontakta innehavaren av domännamnet via registratorn som håller det och fråga om man kan få komma i kontakt med innehavaren eller be dom vidarebefordra ett meddelande. Beroende på vad man har för tanke med sin hemsida så finns det bättre och sämre domännamn. Om man exempelvis har tänkt jobba med sökmotoroptimering så är det bra att välja ett domännamn med 2-3 ord och ord som är relevanta för den nischen du inriktar dig mot. Om du istället ska ha sidan för privat eller hobbyändamål så spelar antal ord och vilka ord mindre roll.

Vad är en toppdomän?

En toppdomän är som tidigare nämnt ändelsen på din hemsidas webbadress. .se, . com, .nu och .org är några exempel på olika toppdomäner. De vanligast förekommande toppdomänerna internationellt är .com, .org och .net. Dessa toppdomäner används ofta för hemsidor som inriktar sig internationellt till stora målgrupper. De flesta länder i världen har sina egna toppdomäner som standard. I Sverige har vi .se, i Finland är det .fi, i Norge är det .no osv. Det fungerar ungefär på samma sätt som landskoder.

I vissa länder krävs det att du har ett bolag eller aktivt företag registrerat för att kunna köpa en toppdomän med landets egna ändelse. Detta är för att de vill hålla sina toppdomäner som landets egna ändelse. Du måste då skicka in registreringsbevis för ditt företag, samt eventuellt andra bevis som styrker att du faktiskt har ett företag i det landet.