Handla billigt i fysiska butiker (och online)

Om man har planer på att t.ex. renovera badrummet eller att bygga ett biorum så kostar detta ofta en hel del pengar, och tar mycket tid. Men genom att ta in offerter från t.ex. flera olika badrumsfirmor eller byggföretag, kan man på ett ganska enkelt sätt hitta det billigaste alternativet. Det finns olika sidor på nätet som kan hjälpa till med detta, t.ex. Elektriker.xyz som listar alla behöriga elektriker i Sverige, som kan hjälpa till vid renovering av bland annat badrum.

Men utöver själva arbetskostnaden måste man dock komma ihåg att det även är en relativt hög kostnad för material, när det gäller t.ex. ett badrum så måste man tänka på saker såsom kakel, porslin och inredning. Men även här går det självklart att spara pengar, utan att tumma på vare sig kvalitén och designen.

Några tips på vägen

Var ute i god tid

För det första skall man vara ute i god tid. Om man är det kan man lyckas köpa många av de saker man behöver eller vill ha på rea, eller när butiker har olika kampanjer eller rabatterbjudanden. Det är faktiskt inte särskilt svårt att hitta ett betydligt bättre pris om man hela tiden har ögonen öppna efter bra erbjudanden. För att verkligen inte missa något kan det vara en fördel om man skriver upp sig på de nyhetsbrev som de olika företagen online som erbjuder t.ex. badrumsinredningsprodukter brukar ha. Givetvis kommer de att lyfta fram sina erbjudanden i dessa brev, vilket gör att man får vara lite uppmärksam och inte falla för marknadsföringsknep. Det bästa är att utnyttja dessa nyhetsbrev för att sovra och hitta det bästa priset eller den mest prisvärda varan.

Kolla in REA-avdelningarna

För det andra brukar många butiker ha en särskild REA-avdelning. I denna avdelning säljs utgående modeller till betydligt lägre pris. Men om man köper från denna avdelning behöver man fråga säljaren gällande bytesrätt, ifall man skulle ångra sig eller om det blev ett dåligt köp. Företag som säljer produkter över internet faller inom den så kallade "Distansköpslagen", vilket gör att konsumenten alltid har rätt att byta produkten inom två veckor. Men om varan köps i en fysisk butik så kan butiken märka upp att "Reavaror bytes ej", vilket kan ställa till med bekymmer. Att köpa något som inte går att byta är ofta en rejäl chansning, på gott och ont. Man kan få det till riktigt bra pris, men om man sedan märker att man inte kan använda saken så blir det inte speciellt billigt i längden ändå.

Utnyttja prisgarantin

För det tredje brukar man kunna utnyttja möjligheten till "Prisgaranti". Förenklat handlar detta om att vissa företaget lovar att de har det lägsta priset på marknaden. Skulle man då hitta ett lägre pris, så sänker de sitt pris för att matcha det lägre priset. Ibland gäller prisgarantin även ett tag efter ett köp, t.ex. en till två veckor. Detta innebär då att om man skulle hitta samma produkt billigare efter att man har köpt den, så kan man gå tillbaka till den handlar man köpte av och få tillbaka mellanskillnaden. Det är dock viktigt att vara medveten om att sådana prisgarantier ofta har vissa regler, de kan t.ex. bara gälla vissa produkter märkta med en viss symbol och liknande. Som kund är det därför viktigt att läsa på vad som gäller kring Prisgarantin, för att på ett bra sätt kunna utnyttja den.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis skall man tänka på att; (1) Planera i god tid, jämför priset hos många olika företag och använd möjligheten till nyhetsbrev (2) Spana in eventuella REA-avdelningar och tillfälliga kampanjer (3) Se efter om det ges någon prisgaranti.

Men kom ihåg att inte tumma på kvalitén. Att tumma på kvalitén i syfte att få ner priset är oftast den allra sämsta vägen